احوال شما

ســوال : چطوری مى‌ شه نظریه ولایت فقیه رو براى افراد غیر مسلمان گفت؟

جواب :  بیان ولایت فقیه براى مسلمانى كه عقاید و ارزشهاى اسلامى رو پذیرفته، كار آسانى هست، ولى اگر خواستیم این نظریه رو براى غیر مسلمانان بگیم،  این كار با كار قبلى فرق داره .

چند تا نکته

 لازمه مسلمان بودن

مى‌توان به هر انسان ـ خواه مسلمان یا غیر مسلمان ـ گفت: ما مردمى هستیم كه دین خاصى را پذیرا شده‌ایم. این دین مجموعه‌اى از عقاید و ارزشها را به ما ارائه مى‌دهد. اعتقاد ما این است كه اسلام فقط بیان كننده یک سرى عبادات نیست. بلكه دین جامعى است كه درباره قضاوت بین مردم، چگونگى برخورد با مجرمان و تبهكاران، انجام معاملات، چگونگى برخورد با غیر مسلمانها، آداب تعلیم و تعلم و احكام و قوانینى دارد. بنابراین، ضرورت دارد كه در تمام زمینه‌ها از قوانین دینى پیروى كنیم. قانونى معتبر و لازم الاجراست كه بواسطه یا باواسطه به منابع دینى برسد. مثلا اگر مسلمانى بخواهد غذاى جدیدى را در برنامه غذایى‌اش بگنجاند، ابتدا لازم است جنبه حلال و حرام بودن آن را مورد بررسى قرار دهد. مسلمان حقیقى كسى است كه در هر كارى توجه به برنامه و قانون شرع داشته باشدو به هر اندازه‌اى این توجه كم باشد، از دایره اسلام واقعى به دور است.

شرایط ولى فقیه

1. از آن رو كه رئیس حكومت كسى است كه باید قوانین آن حكومت را بهتر از دیگران حفظ كند و بر اجراى كامل آنها نظارت داشته باشد، لازم است كه او آشنایى كامل به قوانین داشته باشد. در نظام اسلامى كه اكثریت مردم پیرو قوانین اسلامند، باید كسى كه در رأس نظام است فقیه جامع‌الشرایط باشد یعنى آگاهى او از منابع قانون اسلامى به حدى باشد كه خودش بتواند قوانین و مقررات را اجتهاد» كند نه اینكه فقط آگاه از قوانین اسلامى باشد. زیرا غیر مجتهد هم ممكن است آگاه از قوانین باشد ولى چون این آگاهى‌اش از راه تقلید حاصل شده است، نمى‌تواند حاكم شرعى باشد.

2. از سوى دیگر باید حاكم و رهبر اسلامى از تقواى لازم برخوردار باشد تا شهروندان نسبت به كارها و تصمیم‌هایش مطمئن باشند، و بدانند به هیچ وجه خیانتى صورت نخواهد گرفت.

3. حاكم اسلامى باید از مدیریت بالایى برخوردار باشد ـ البته این شرط براى هرحاكمى چه اسلامى و چه غیر اسلامى ضرورى است ـ تا بتواند جامعه را در راه رسیدن به اهداف مقدس و عالیه‌اش رهنمون سازد.

به نظر مى‌آید در صورت پذیرش مقدمات مزبور، نظریه ولایت فقیه، نظریه‌اى مقبول و آسان است. لكن كسانى بدون تبیین این مقدمات وارد بحث ولایت فقیه» مى‌شوند. در نتیجه این نظریه یا همچنان نامعلوم باقى مى‌ماند و یا به صورت نادرستى تصویر مى‌شود. کتاب پرسش ها و پاسخ ها آیت الله مصباح یزدی فصل اول از جلد دوم  ولایت فقیه

آپ مرتبط

 آیا منصوبین رهبر در مراکز مختلف، همانند خود رهبر دارای ولایت هستند؟

http://j-shobhah.blogfa.com/post/2262

نظر شما چیه